Positieve priming

Priming? Wat is dat voor een hippe naam?

Bron: Wikipedia Priming is het verschijnsel dat een stimulus een snellere of sterkere respons in het brein oproept als die stimulus eerder waargenomen is. Priming wordt beschouwd als een van de manifestaties van het impliciete, of niet-declaratieve geheugen.

Superduidelijk dus… ?

Ik zie priming meer als een term die vaak wordt genoemd als het gaat om “onbewuste” gedragsverandering. Priming is een manier waarop ons gedrag wordt beïnvloed door de omgeving waarin we ons bevinden. De prikkel en bijbehorende reactie.

Voorbeeld: De geur van vers brood (prikkel) geeft een gevoel van lekkere trek (reactie).Je lichaam leert zichzelf deze verbindingen aan. En hoe vaker deze combinatie zich aandient des te sneller zal je lichaam de reactie geven. Dit principe is heel efficiënt en zorgt dat je hersenen minder energie hoeven te gebruiken. De kracht zit hem in de herhaling!

Over de kracht van herhaling gesproken…De reclame- en marketingbranche heeft dit principe (helaas) ook goed door en als je dus door hebt hoe dit ingezet wordt, zul je ook sneller deze technieken zien…

Bv. een “groene” verpakking zal sneller geassocieerd worden met “natuurlijk/gezond”. Maaaaar….wat kun je zelf doen met priming? Probeer eens wat “positieve priming” te implementeren in je ochtendroutine.

Begin met wat inspirerende informatie tot je te nemen. Hier bedoel ik niet het nieuws mee, zie voornemen “kijk minder nieuws”. Lees een boek wat je interesse heeft en inspireert. Zo zul je veel beter de dag ingaan.

Maar i.p.v. lezen, kun je ook iets doen wat je raakt met liefde, vreugde of dankbaarheid. Als het maar positief is! Je kunt jezelf dus een upgrade geven als jij jezelf zo primed ? Als je dit principe begrijpt en toepast zul je merken dat je dit ook in je voordeel kunt gebruiken. Via deze link kun je een beeld te krijgen hoe Tony Robbins dat doet.

Succes ? ermee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze BLOG

Scroll naar boven