Check eens je ontlasting?

Best een ranzige boodschap….ik bedoel voornemen.

Maar check eens je poep, drol, kak, ontlasting, schijt, stront, uitwerpselen, kaka, derrie, keutels, je grote boodschap!

Smakelijk is het niet, maar door je uitwerpselen eens te checken kun je wel een inschatting doen hoe jouw lichaam ervoor staat. Loopt alles lekker (of juist niet)?

Met een positieve benadering, ga we uit van een gezonde (dus normale) ontlasting en kun je deze puntjes hopelijk allemaal afvinken:

✅ regelmatige ontlasting

Ga het niet ophouden als je meestal op een bepaalde tijd gewend bent, de aandrang komt niet voor niets. Het is een teken dat de endeldarm vol is. Dus luister naar je lichaam. Bij 3 keer per dag (en dunne ontlasting), kan duiden op een prikkelbare darm, ontsteking in de darm of intolerantie van iets.
Maar als je minder dan 3 keer poept per week? Dan heb je mogelijk wat verstoppingsproblemen.

✅ is (variërend licht tot donker) bruin van kleur ?

Rode kleur? Wellicht door de maaltijd zoals bietjes/rode kool, maar kan ook duiden op bloed. In een onschuldig geval van door aambeien, maar kan ook uit ontsteking in de darmen komen, poliepen en in het slechtste geval kanker…als je het dus niet vertrouwd? Raadzaam om even contact te zoeken met de huisarts.

Lichtgele/bleke kleur? Dit is een signaal dat je even alert moet zijn als dit regelmatig gebeurt. Ook hiervoor is het raadzaam om even contact te zoeken met de huisarts.Het kan wijzen op een verstopping van de galwegen. Door galvloeistof kleurt je poep bruin. Zitten de galwegen verstopt, dan komt de vloeistof niet in de darmen terecht. Een mogelijke oorzaak kunnen galstenen zijn of een ontsteking van de galwegen.

Zwarte kleur? Hmmmm…heel donkerbruin kan nog wel, maar bij zwart zullen je interne alarmbellen af moeten gaan. Als je dit een paar dagen hebt achter elkaar, zeker raadzaam om de huisarts even te contacten. Bij zwarte poep kan er sprake zijn van bloedverlies. De oorsprong ligt vaak al aan het begin van je spijsverteringskanaal, zoals de maag of dunne darm. In de darmen wordt dit bloed met de ontlasting vermengt en krijgt het een zwarte kleur. Maar geen directe paniek!
Zwarte poep kan ook de donkere kleur krijgen door het gebruik van ijzerpreparaten of veel ijzerrijke voeding, zoals spinazie. Ook mango, bosbessen en bepaalde soorten vlees kunnen je poep zwart kleuren.

Groene kleur? Bij consumeren van veel spinazie, andijvie of sla. Kan de kleur de volgende dag wat groenig zijn. Niets om je zorgen om te maken. Heb je geen groene bladgroenten gegeten? Dan even alert blijven….Het kan wijzen op een maagdarminfectie of een voedselintolerantie.

✅ ruikt, maar stinkt niet enorm

Bij rotte eieren lucht…dan gaat er iets mis met de eiwitstofwisseling. Door rottingsproces komen er zwavelgassen vrij. Vandaar de rotte eierenlucht. Kan komen door veel dierlijke eiwitten (veel vlees eten). Probeer eens wat meer plantaardige voedsel tot je te nemen.

Als het zurig ruikt, is de kans groot dat je te veel (snelle) koolhydraten eet, zoals brood, pasta en snacks. Je lichaam krijgt deze niet goed afgebroken waardoor de resten gaan rotten en ontbinden. En dus voor een zurige geur zorgt.

✅ heeft een gladde vorm (als een slang)

Met de “Bristol stool chart” kun je kijken wel type ontlasting je hebt.

Deze is in 7 “smaakjes” verdeeld van keutels ➡️ waterige poep.
En elk type heeft wel z’n eigen oorsprong en kun je je eigen conclusie wel (door)trekken ?

✅ hoef je niet veel te vegen
Bij een halve wc-rol per keer nodig hebt…gaat er ergens iets niet goed ?

Best een ranzige boodschap. Uhm..voornemen ?

Check eens je poep, drol, kak,uitwerpselen, keutels, je grote boodschap!

Door je uitwerpselen eens te checken kun je wel een inschatting doen hoe jouw lichaam ervoor staat.

Vanuitgaande van een gezonde (dus normale) ontlasting, kun je deze puntjes hopelijk allemaal afvinken:

✅ regelmatige ontlasting.
Niet ophouden, de aandrang komt niet voor niets. Het is een teken dat de endeldarm vol is. Dus luister naar je lichaam. Bij 3 keer per dag (en dunne ontlasting), kan duiden op bv. ontsteking in de darm of intolerantie van iets.
Als je minder dan 3 keer poept per week? Mogelijk een verstopping?

✅ is (variërend licht tot donker) bruin van kleur ?

Rode kleur? Wellicht door de maaltijd zoals bietjes/rode kool, maar kan ook duiden op bloed. In een onschuldig geval van door aambeien, maar kan ook uit ontsteking in de darmen, poliepen en in het slechtste geval kanker. Vertrouw je het niet? Zoek de huisarts op.

Lichtgele/bleke kleur? Dit is een signaal dat je alert moet zijn als dit regelmatig gebeurt. Raadzaam om contact te zoeken met de huisarts.Het kan wijzen op een verstopping van de galwegen.

Zwarte kleur? Hmm..heel donkerbruin kan nog wel, bij zwart zullen je interne alarmbellen moeten gaan. Meerdere dagen? ➡️ Huisarts opzoeken. Bij zwarte poep kan er sprake zijn van bloedverlies. Geen directe paniek!
Zwarte poep kan ook komen door het gebruik van extra ferro of ijzerrijke voeding, zoals spinazie.

Groene kleur? Bij eten van veel spinazie, andijvie of sla kan de kleur de volgende dag groenig zijn. No problem. Heb je dat niet? Dan even alert blijven. Het kan wijzen op een maagdarminfectie of een voedselintolerantie.

✅ ruikt, maar stinkt niet enorm

Rotte eieren lucht, dan gaat er iets mis met de eiwitstofwisseling. Door rottingsproces komen er zwavelgassen vrij. Kan komen door veel dierlijke eiwitten (veel vlees eten). Probeer eens wat meer plantaardige voedsel tot je te nemen.

Zurige lucht, groter kans dat je te veel koolhydraten eet, zoals brood, pasta en snacks. Je krijgt deze niet goed afgebroken waardoor de resten gaan rotten en ontbinden.

✅ heeft een gladde vorm (als een slang)

De “Bristol stool chart” kun je kijken wel type ontlasting je hebt. Deze is in 7 “smaakjes” verdeeld van keutels ➡️ waterige poep.
Elk type heeft z’n eigen oorsprong en kun je je eigen conclusie wel (door)trekken ?

✅ hoef je niet veel te vegen
Bij een halve wc-rol per keer? Dan gaat er ergens iets niet goed ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze BLOG

Scroll naar boven