Kijk minder nieuws…

Kijk minder nieuws, dat is iets wat ik al langer toepas. Het is nooit een heel bewuste keuze geweest, maar ik merkte dat ik er niet bepaald vrolijker van werd om dagelijks het nieuws te volgen.

Want eerlijk: het is meestal niet heel opbeurend en hoopgevend. Voorheen werden nieuwsuitzendingen voornamelijk gedomineerd door natuurrampen, oorlog en politiek (niet per sé in die volgorde). Het maakt niet uit waar op aarde het plaatsvindt; er wordt binnen no-time verslag van gedaan. Lang leve de moderne tijd, met de bijbehorende communicatiemiddelen…

Ik word er geen leuker of beter mens van

Begrijp me niet verkeerd, het is niet zo dat het me niet interesseert wat er in de wereld gebeurt. Sterker nog, vaak trek ik het me juist heel erg aan en heb ik echt te doen met de mensen die rechtstreeks met de narigheid te maken hebben. Het geeft het me juist een machteloos gevoel dat ik er niks aan kan doen. Natuurlijk, ik kan geld storten op Giro 555 wanneer mensen zwaar te lijden hebben onder weer een overstroming of aardbeving. Maar nog… daarmee zijn de problemen allerminst de wereld uit. Bovendien doe je altijd anderen tekort, die het elders ook heel ellendig hebben. En ik begrijp het hoor, het gaat ook om een stuk bewustwording. Als je niet weet wat er speelt kun je sowieso niet handelen. Het is dan ook niet zodat ik mijn ogen wil sluiten voor alle narigheid in de wereld. Maar ik wil er ook niet dagelijks mee geconfronteerd worden. Ik word er geen leuker of beter mens van. Het brengt me juist onrust en neerslachtigheid en het bevestigt keer op keer dat er heel veel ellende is in de wereld.

Een beetje langs mij heen laten gaan

De laatste maanden (of inmiddels al bijna een jaar) beheerst COVID-19 het nieuws. Je kon (en kunt) geen nieuwsuitzending of talkshow opzetten of het gaat erover. Inmiddels heb ik alle standpunten vanuit alle windhoeken wel voorbij horen komen, maar veel dichter bij een oplossing zijn we niet. Dus op een gegeven moment heb ik het maar een beetje langs me heen laten gaan. De belangrijkste feiten krijg ik toch vanzelf wel mee;  van mijn man (die wel het nieuws volgt), op mijn werk of op social media (daarover later meer). Het duurt nooit lang voordat ik weer volledig op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen en maatregelen.

Dus ik geef toe… ik doe aan struisvogelpolitiek…

Ik heb geen nieuws-apps op mijn telefoon en kijk ik slechts af en toe het nieuws op tv. Radio luister ik weinig, dus ook die nieuwsbulletins mis ik. Toch dringt het belangrijkste nieuws wel tot me door, doordat mensen om me heen erover spreken. En dan weet ik het nooit als eerst, maar hoe belangrijk is dat nu helemaal?

Ook kranten lees ik zelden nog, hoewel ze op mijn werk nog regelmatig door mijn handen gaan. Ik zie de krantenkoppen dus wel voorbij komen en als het me echt nieuwsgierig maakt lees ik wel even verder. Maar meestal vind ik alleen die koppen ook wel genoeg.

Kijk, dàt was nog eens nieuws!

Nou oké, een paar weken terug heb ik wèl een heel artikel gelezen, in het Noord-Hollands Dagblad. Maar dat was omdat ik er zelf in stond… met foto en al, om te illustreren hoe de lokale boekhandels hun hoofd boven water houden tijdens de lockdown. Kijk, dàt was nog eens nieuws! 😉

Maar zonder gekheid

Minder nieuws kijken maakt je echt niet minder geïnteresseerd in de wereld om ons heen. Sterker nog: door niet steeds het laatste nieuws te checken en vervolgens weer door te klikken op de volgende link (en de volgende, en de volgende…) houd je tijd over om gericht informatie te zoeken over onderwerpen die je ècht interesseren. Of om er een boek over te lezen. Of je tijd simpelweg te besteden
aan iets wat je wel blij of gelukkig maakt. En als jij blij of gelukkig bent, dan straal je dat ook uit naar de mensen om je heen. Dan heb je energie over om anderen weer blijer en gelukkiger te maken. En daar wordt de wereld ook beter van. Misschien heeft het uiteindelijk wel zó veel effect dat het een nieuwsbericht haalt. Al is het dan natuurlijk nog maar de vraag of je dat leest of hoort… 😉

SOCIAL MEDIA POST  by Martin (voornemens.nl):
Ook zo’n voornemen wat je gewoon is moet uitproberen om te kijken wat dat met je doet.
Minder met het nieuws bezig zijn.
De meeste weten wel dat positief nieuws beter is voor je gevoel… je gemoedstoestand.
Realiteit is dat negatief nieuws beter aanslaat en dat is ook het algemene beeld van het huidige “nieuws” van tegenwoordig. Nieuws wat veelal negatieve invloed op ons heeft.
Oplossing? Gewoon minder kijken, minder opzoeken.
Echt belangrijk nieuws komt toch wel bij je door jouw omgeving.
#voornemens #goedevoornemens #inspiratie

1 gedachte over “Kijk minder nieuws…”

  1. Pingback: Positieve priming | Lees hier wat dat voor je kan betekenen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze BLOG

Scroll naar boven