WILDplukken

Wildplukken? Ons voedsel komt niet allemaal uit de supermarkt…?, dit leuke voornemen is goed om weer wat dichter bij de natuur te komen (Zie voornemen: Meer de natuur in). Door je bewust te worden dat de natuur alles biedt om je gezond te houden (en te maken), ga je toch anders naar alle planten en bloemen kijken.

Dus als je weer eens een lekker wandelingetje buiten maakt, kijk eens wat er allemaal in jouw omgeving groeit….en dan het liefst op de plekken waar je graag adem haalt. Naast een snelweg raad ik dus niet aan ?.

Maar hoe weet je wat je allemaal kunt plukken en eetbaar is?

Zelf heb ik een gratis app geïnstalleerd (PlantNet) waarmee je een foto kunt maken van de plant/bloem en de app komt dan met een suggestie wat het is. Supermakkelijk dus! En heel leuk om samen te doen, bv met je kids. Een paar bekende voorbeelden die we kunnen plukken in nl zijn:

?Brandnetel

?Zevenblad

?Rimpelloos

?Hondsdraf

?Lindebloesem

En zo kan het lijstje heeel lang worden….Google er lekker op los!

Maar bv ook van “dennennaalden” kun je blijkbaar heilzame thee zetten!

Wilde planten smaken i.i.g. veel intenser dan degene die gekweekt zijn voor de supermarkten. Je zult versteld staan wat de natuur je allemaal voor voedzame stoffen heeft die je tot je kunt nemen.

❗️Dikke disclaimer: Neem nooit risico’s met je gezondheid. Check dus goed wat je plukt, controleer het desnoods via een app. (naarmate je dit meer doet, wordt je er steeds handiger in). Maar bij twijfel…? Niet doen.

❗️Oja….aanvullende disclaimer: In Nederland mag je officieel niet zomaar wildplukken. Wildplukken eigenlijk verboden, het wordt zelfs als stropen gezien (zucht)! In de praktijk wordt het echter bijna altijd door de vingers gezien ? , maar je moet je wel aan een aantal regels houden.

⚠️Pluk niet in beschermde natuurgebieden.

⚠️Pluk alleen een klein beetje voor eigen gebruik.

⚠️Heb respect voor de natuur

⚠️Weet wat je plukt

⚠️Pluk nooit uit andermans tuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze BLOG

Scroll naar boven