Verzamel meer planten om je heen

Meer planten

Ik hou van de kleur groen en ik hou van planten, maar het lukte me lange tijd niet om mijn eigen kamerplanten groen te houden… Ik had er eigenlijk altijd wel één of twee staan, maar òf ik vergat ze water te geven, òf ik gaf ze teveel water. Hoe leuk ik bijvoorbeeld het plantje Slaapkamergeluk (Soleirolia soleirolii) ook vind; bij mij voelt het zich nooit lang gelukkig. Waarschijnlijk omdat dit plantje graag in een badje gedompeld wordt. En dat vind ik teveel gedoe. Af en toe een scheut water is toch ook goed?

Nee dus. Niet alle planten nemen daar genoegen mee. En dat kun je weten hoor, als je tenminste de kaartjes leest die vaak bij de plant ingestoken zijn. Grappig genoeg bestudeer ik die kaartjes altijd aandachtig. Om de adviezen die erop staan vervolgens compleet te negeren. Ervan uitgaande dat ik het zelf wel weet. Maar als je dan zelfs vetplantjes laat verpieteren… dan heb je echt geen groene vingers. En dan moet je misschien toch eens wat adviezen opvolgen.

Welke plant voelt zich goed bij mij?

Hoewel ik wel eens de moed verloor, heb ik het nooit opgegeven. Er moest toch een plant zijn die zich wel goed voelde bij mij in huis? Liefst eentje die met weinig zorg toch kon floreren. Soms leek het een tijdje goed te gaan.

Zo had ik leuk een sprietplantje voor in de vensterbank, dat goed overleefde op weinig water. Hij groeide vrolijk door en als de sprieten te lang werden, knipte ik er gewoon een stukje af. Dat ging prima, tot ik op een dag ontdekte dat een zekere huisgenoot (ik noem geen namen, maar het waren niet mijn kinderen) ook een stuk van het plantje afgeknipt had. Met dit resultaat:

De plant zelf was wel gecharmeerd van zijn nieuwe bloempotkapsel. Hij besloot het in stand te houden door daarna niet meer te groeien. Ik heb het nog even aangekeken, maar toen heb ik toch besloten om hem de deur te wijzen (de plant, voor alle duidelijkheid; de huisgenoot mocht blijven. Nadat hij me beloofd had om het kortwieken van planten voortaan aan mij over te laten). Dat doe ik trouwens wel vaker bij kamerplanten: de schaar erin zetten. Als het plukken van dode blaadjes niet meer helpt, is dat soms het laatste redmiddel. Weggooien kan altijd nog en vaak helpt het ook nog.

Een mierenkolonie

Bij mijn mooiste en duurste kamerplant was er echter geen redden meer aan. Daar was tijdens onze zomervakantie een complete mierenkolonie ingetrokken… We ontdekten bij thuiskomst een spoor van mieren, van de voordeur naar de woonkamer en ook rondom deze plant. Toen we de plant optilden zag ik een een ronde zwarte schijf onder de pot liggen… Huh? Wat was dat? Tot er een fractie van een seconde later honderden, zoniet duizenden mieren uiteen waaierden! Ik krijg nog steeds kippenvel als ik eraan denk.

De plant had uiteindelijk geen last van de mieren, maar wel van het feit dat we twee keer de potaarde verversten om alle mieren er uit te verjagen. De wortels kregen daar blijkbaar een knauw van en de plant liet steeds meer blaadjes vallen. Er viel niet meer tegenop te knippen. De eens zo mooie plant veranderde langzaam maar zeker in een verzameling zielige stengels. Ook dit exemplaar moest uiteindelijk het huis verlaten.

Toen deze grote plant weg was, miste ik toch het groen in de woonkamer. Omdat ik niet wéér een klein fortuin wilde uitgeven aan een plant, besloot ik om eerst wat kleine plantjes te kopen. Maar dan wel bij een lokale ondernemer en niet bij een groot tuincentrum. (Stom dat er een ‘intelligente lockdown’ voor nodig was om me dat te realiseren, ik werk nota bene zelf in een winkel, maar beter laat dan nooit…)

Voor het geld van een bos bloemen had ik ook een plant

Een vriendin tipte een kleine bloemenshop die al sinds mensenheugenis in het plaatselijke winkelcentrum zit, maar waar ik nog nooit een stap binnen had gezet. Toen ik dat wel deed, bleek het winkeltje niet alleen mooie bloemen te verkopen, maar ook veel kamerplanten. En die waren helemaal niet zo duur als dat ik verwacht had. Voor het geld van een bos bloemen had ik ook een plant. Mocht de plant het niet lang uithouden dan was dat dus niet zo erg. Bovendien bleek dat ik hier geen plantenkaartjes hoefde te bestuderen.

De dame die deze zaak runt heeft namelijk passie voor haar vak en ze vertelt graag wat de beste plek in huis is voor de verschillende planten en welke verzorging ze nodig hebben. Doordat ze zelf op de veiling inkoopt, kan ze de prijzen van de planten laag houden. Een plant die ik bij haar voor 6 euro kocht zag ik bij Praxis Tuin staan voor het driedubbele!

Dus ik ben om. Inmiddels heb ik zes kleine planten in de woonkamer en één grote. En omdat ze allemaal vrolijk overeind blijven, maak ik gewoon steeds weer plek voor een nieuwe. Want die liefde voor groen in huis is alleen maar groter geworden.

Dompelbadjes…

Dompelbadjes vind ik nog steeds teveel gedoe, maar ik kan steeds beter inschatten wanneer welke plant water nodig heeft en mijn grotere planten maak ik af en toe stofvrij met een vochtige doek (ja echt!). Zelfs basilicum, wat voorheen binnen mum van tijd slap in het potje hing, kan ik nu wekenlang goed houden. Het geheim: de pot op een schoteltje zetten en dagelijks via het schoteltje water geven (in plaats van rechtstreeks op de aarde). Niet opgeven als het plantje toch slap hangt! Beetje water op het schoteltje doen, half uurtje wachten et voilà: je hebt weer een vrolijk plantje!

Luchtzuiverende planten

Het zien van groen (planten/bladeren) heeft op veel mensen een rustgevend effect. Dit hoeft niet eens echt groen te zijn, een poster werkt ook, maar het voordeel van echte planten is natuurlijk dat deze ook zuurstof produceren. Zo wordt je woon-, slaapkamer of werkplek een (nog) fijnere plek. Dus naast meer de natuur ingaan kun je ook de natuur naar binnen halen.

Wil je de luchtkwaliteit nog meer verbeteren, kies dan voor een luchtzuiverende plant. Deze produceert niet alleen zuurstof, maar filtert ook schadelijke stoffen uit de lucht en verbetert de luchtvochtigheid. Dit alles tezamen zorgt voor betere concentratie en vermindert allergie-gerelateerde klachten.

Een aantal populaire luchtzuiverende planten zijn:

Graslelie (Chlorophytum comosum) – makkelijke plant, gedijt in zowel lichte als wat donkerdere plekken (niet teveel direct zonlicht), prima voor zowel woonkamer als kantoor. De wortels groeien wel vrij snel, dus op tijd verpotten (of halveren).

Vrouwentong (Sansevieria) –  Supermakkelijke plant, heeft weinig water nodig, en ook de hoeveelheid licht maakt niet veel uit. Perfecte plant voor alle ruimten, mits er wel daglicht komt.

Varen (Nephrolepis) – deze plant heeft een lichte plek nodig, maar geen direct zonlicht. Potgrond goed vochtig houden, maar niet teveel water geven, want dat zorgt weer voor bruine bladeren. Deze plant doet het goed bij een hoge luchtvochtigheid, dus is ook geschikt voor de badkamer (mits er genoeg daglicht binnenkomt). In warme, droge huiskamers kunnen ze moeilijker overleven. Kantoorruimtes zijn vaak wel geschikt.

Klimop (Hedera helix) – deze bekende klimplant voor buiten doet het ook goed als hangplant voor binnen. Wordt hij te lang dan knip je er gewoon wat af.

Goudpalm (Areca lutescens)  Houdt van een warme, lichte omgeving. Bruine bladpunten wijzen op kou/tocht, droge lucht of te weinig water.

Groen maakt je écht gezonder

 

 

 

SOCIAL MEDIA POST  by Martin (voornemens.nl):

Ga meer planten om je heen verzamelen en voel je meer verbonden met de natuur.
Planten geven je naast een betere sfeer en luchtkwaliteit nog meer voordelen!
Onderzoek heeft aangetoond dat planten kunnen zorgen voor meer creativiteit, concentratie en productiviteit (ws. doordat planten ook een rustgevend effect creëren in je hoofd)
Daarom ook mijn (thuis)kantoor een groene aanvulling gegeven. ?
#voornemens #goedevoornemens #planten #groeneplanten #plantenopkantoor #plantenzijngezond #meerplanten #meerwelzijn

1 gedachte over “Verzamel meer planten om je heen”

  1. Pingback: Ga meer de natuur in! - voornemens.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze BLOG

Scroll naar boven