Minder troep op je lichaam, wie wil dat nou niet? Toch zijn veel mensen zich niet bewust van de schadelijke stoffen die soms in verzorgingsproducten verwerkt zijn. Ook is het vaak zo dat je een product gewoon al jaren en jaren gebruikt. Waarom zou je dat fijne product nu ineens opzij schuiven? En het dan vervangen voor een product dat je niet kent?
Nou… bijvoorbeeld omdat men jaren geleden nog niet zoveel stil stond bij de ingrediënten en de verpakkingen van verzorgingsproducten. Het ging er vooral om dat ze efficiënt waren: het product moest makkelijk in gebruik zijn en doen waarvoor het bedoeld was: zweetlucht maskeren, je huid zacht maken, je tanden witter maken, je haar laten glanzen, noem het maar. En uiteraard moet dit zo goedkoop mogelijk geproduceerd worden.
Tegenwoordig zijn consumenten èn steeds meer producenten zich veel bewuster van de impact die producten en ingrediënten op de lange termijn hebben. Denk daarbij aan aluminium in deodorant, siliconen in shampoo en parabenen in cosmetica.
Wat doen deze stoffen?
Ik heb de meest voorkomende stoffen en hun werking even op een rijtje gezet:
Aluminium wordt nog steeds veel gebruikt in deodorant, omdat het een blokkade vormt tegen zweet. Het heeft dus echt effect op de zweetproductie onder je oksels. Dat lijkt op de korte termijn misschien fijn, maar wil je echt dat een deo dit effect op je lijf heeft? Zweet gaat pas vervelend ruiken wanneer het in aanraking komt met bacteriën. En die bacteriën kun je prima bestrijden zonder aluminium.
Siliconen vind je vaak terug in shampoo. Ze maken je haar zacht, beter door te kammen en ze geven een mooie glans. Let op: het legt een laagje om je haar, zodat het er gezonder en glanzender uitziet. Wat niet wil zeggen dat het je haar ook gezonder maakt. Siliconen kun je namelijk alleen weer uitspoelen met een goed reinigingsmiddel: sulfaten. Wanneer je niet alle siliconen uitspoelt, stapelen ze op. Je krijgt dan meerdere laagjes siliconen om je haar, waardoor je haar raakt afgesloten en daardoor juist zwaar en futloos wordt. Wel is het zo dat siliconen je haar ook beschermen tegen hitte. Als je dus vaak een föhn, stijltang of krultang gebruikt, zijn siliconen soms wel aan te raden… dan weegt het ene kwaad op tegen het andere. Er bestaan naast synthetische conditioners trouwens ook plantaardige; deze zijn wel uit je haar te spoelen met alleen water. Je herkent deze plantaardige conditioners in een ingrediëntenlijst doordat er meestal de afkorting PEG voor staat.
Sulfaten zorgen voor een goede reiniging en ze schuimen lekker. Het ligt er natuurlijk aan hoe vaak je je haar wast, hoeveel shampoo je gebruikt, hoe gevoelig je hoofdhuid is en hoe de conditie van je haar is, maar sulfaten kunnen ook te goed reinigen. Als ze, naast vuil, ook de natuurlijke oliën van je haar en hoofdhuid oplossen, kan dat resulteren in een droge en schilferige hoofdhuid en dof en pluizig haar. Maar het tegenovergestelde kan ook gebeuren: doordat de natuurlijke oliën oplossen en ze je hoofdhuid niet meer beschermen tegen uitdroging, kan je hoofdhuid heel actief worden en teveel talg en oliën produceren. Het resultaat daarvan is dat je haar sneller vet wordt. Zo snel, dat je uiteindelijk elke dag je haar moet wassen met shampoo. En ziedaar de vicieuze cirkel… Als je deze problemen herkent, let dan op het verschil tussen milde en agressieve sulfaten. De meest agressieve sulfaten zijn Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) en Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Sodium Laureth Sulfate (SLES) en Sodium Coco-Sulfate (SCS) zijn veel milder en bezorgen over het algemeen minder problemen.
Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddel en ze houden dus je verzorgingsproducten en cosmetica langer goed. Ze dringen echter door je huid heen en werken hormoonverstorend. Dit is inmiddels wereldwijd doorgedrongen en steeds meer landen passen hun productieregels hierop aan. Zo mogen propylparabeen en butylparabeen inmiddels niet meer worden gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten die je niet afspoelt. In andere verzorgingsproducten mogen deze stoffen binnen bepaalde grenzen nog wel gebruikt worden. Gelukkig zie je op steeds meer verpakkingen ‘vrij van parabenen’ staan. Let wel: dit is ook maar een lokkertje van producenten. Ook als deze vermelding er niet expliciet op staat, kan een product vrij van parabenen zijn. Producenten roepen nu eenmaal graag wat de mensen willen horen, dus probeer je niet te laten misleiden door loze kreten. Parabenen zijn op een ingrediëntenlijst niet altijd makkelijk terug te vinden, maar naast merken die dus duidelijk troepvrij zijn, kun je ook een product kopen met een ecolabel. Daar zit ook veel minder troep in en vrijwel zeker geen hormoonverstorende stoffen.
Bewuster kiezen
Wil je na het lezen van dit artikel ook bewuster omgaan met de producten die je gebruikt voor je haar, gezicht en lichaam? Kijk dan eens kritisch naar de ingrediënten van je eigen favoriete verzorgingsproducten. Soms is overschakelen even zoeken of wennen, maar dat is je eigen lijf je toch wel waard?
Steeds meer consumenten kiezen bewust voor producten die beter zijn voor mens en milieu. Zelfs als dat betekent dat ze daar iets meer voor moeten betalen. Bovendien werkt het nou eenmaal zo dat hoe meer mensen vragen naar troepvrije producten, hoe groter het aanbod wordt. Er waren al heel veel kleine producenten van natuurlijke verzorgingsproducten, maar door deze trend volgen er ook steeds meer grote producenten. Daarom tref je ook in de reguliere drogisterijen steeds meer producten aan met natuurlijke ingrediënten en/of een verpakking die minder plastic bevat.
Waar koop je het?
Heb je geen zin om in de grote schappen op zoek te gaan naar een product dat vriendelijk is voor je lijf en de planeet? Koop dan bij een keten waarvan je zeker weet dat al hun producten voldoen aan deze eisen. Zo verkoopt Holland & Barrett alleen artikelen zonder parabenen en SLS. Ook ketens als The Body Shop, G&W en Ecoplaza verkopen uitsluitend producten zonder kunstmatige toevoegingen en Dille & Kamille verkoopt bijvoorbeeld naast natuurlijke zeep ook natuurlijke schoonmaakmiddelen. Zo is er altijd wel een winkel in de buurt waar je een ruime keuze hebt. Natuurlijk zijn er ook online heel veel mogelijkheden. Je moet soms alleen even de juiste tip krijgen. En als ik er één mag geven dan sluit ik me aan bij Martin: de deo van Loveli is echt super! Ik had al eindeloos veel deodorants geprobeerd, maar deze werkt ècht tegen zweetlucht en is dus nog troepvrij ook. Ook hun lippenbalsem en bodyscrub vind ik heel fijn. Dus kijk eens op loveli.care en oordeel zelf.