Meer bellen en minder typen… De onderlinge communicatie is in de afgelopen jaren veranderd. Sinds de intrede van de mobiele telefoon die toegang kreeg tot internet en alle applicaties, is onze “mobiele telefoon” veranderd in een “mobiele typemachine”.
We appen, mailen, chatten en sms-en er tegenwoordig flink op los. Allemaal met de gedachte dat dit efficiënter is dan telefoneren. In veel gevallen klopt dit ook wel, de ander kan reageren wanneer hij/zij wil. Dus dit is minder dwingend dan dat je iemand direct claimt.
Maar ondertussen is dat zo normaal geworden, dat we de voordelen van bellen ook uit het oog zijn verloren.
Voordelen als je iemand opbelt t.o.v. tekstberichten:
✳️ Jouw mondelinge boodschap komt beter over, tekst kan op meerdere manieren geïnterpreteerd/ontvangen worden. Denk aan het voornemen NIVEA.
✳️ Tekstberichten zijn vaker compacter waardoor deze kortaf kunnen overkomen (zeker met een dikke vette punt erachter).
✳️ Je hoort elkaars stem en dit maakt het heel persoonlijk en hoor je de veranderingen ook hierin, de intonatie zorgt ervoor dat je sneller doorhebt wanneer iemand iets grappigs bedoeld of juist heel serieus. Dit wordt met tekstberichten geprobeerd met de welbekende smileys (maar ook die kun je op zoveel manieren ontvangen…)
? is het nu high-five? Of dankbaar?
✳️ De interactie is ook vele malen sneller, je kunt direct op elkaar reageren en de conversatie loopt vloeiender.
Stel dat iemand een beetje onzeker is, dan is ook telefoneren goed mogelijk.
Alles valt te trainen, dus ook een telefoongesprek. Mocht het gesprek een wat serieuze onderwerp hebben, kun je ook alvast een voorbereiding treffen dat je de vragen of onduidelijkheden alvast even opschrijft.
En wat altijd een goede binnenkomer is, dat als je iemand opbelt altijd even vraagt, “komt het gelegen? Heb je even voor mij? ?”
Enne hoe vaker je belt, hoe beter je het afgaat en hoe beter je connecties gaan worden.