Goed kauwen

Goed kauwen…Deze handeling is er bij de meeste wel vanaf onze jeugd al aardig ingeprent, maar als makkelijk te nemen voornemen is deze handeling altijd goed om even opnieuw onder de aandacht te brengen.

Want hoe goed & hoe vaak kauw jij?

Mijn persoonlijke reactie is dat ik mijzelf er regelmatig op betrap dat ik gedachteloos het eten naar binnenwerk.
Wat zonde is, want op die manier geniet ik er dan ook niet optimaal van.
Nu is het echt niet zo dat als je het eten veel gaat kauwen dat het lekkerder gaat smaken…misschien is het tegengestelde wel waar.
Wel zul je veel meer smaken waarnemen naarmate je meer gaat kauwen.

Geniet van de smaak. Geniet van de structuur. De eerste stap is wel het bewust worden van je eten. Je zult zien dat je automatisch langer doorgaat met kauwen i.p.v. het gedachteloze eten.

Wat zijn de grootste voordelen?

De enzymen in het speeksel zorgt ervoor dat de spijsvertering al wordt gestart. In je mond bereid je het alvast een beetje voor, zodat het al deels verteerd is voordat het je maag ingaat.

De darmen zullen hierdoor ook meer ontlast worden zodat de darmflora uiteindelijk ook meer in balans komt.

Maar ook dat je ervan gaat afvallen…alleen maar door meer te kauwen?!?
(Een leuke bijkomstigheid voor degene die wat gewicht willen verliezen)
Dit komt omdat je hersenen sneller het seintje krijgen wanneer je “vol” begint te raken en daardoor ook eerder stopt met eten.

Hoeveel keer moet je nou eigenlijk kauwen?

Vroegah kreeg je vaak te horen “20x keer kauwen voordat je gaat slikken”.

Ondertussen denk ik dat het beter is dat je jezelf aanleert om lekker te gaan kauwen en te genieten totdat het bijna vloeibaar is.
Dus met die gedachte is het wat gemakkelijker dan met tellen. 1,2,3,bla bla bla

Lekker eten is een rijkdom dus niets moet.
Doe lekker wat bij je past en geniet 😊

1 gedachte over “Goed kauwen”

  1. Pingback: Hoe smooth is jouw dag? | Lees hier wat een smoothie voor jou kan doen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze BLOG

Scroll naar boven