Hoe wordt je meer zelfverzekerd?

Hoe zeker ben jij van jezelf? Wil je meer zelfverzekerd worden?

Met dit voornemen kun je veel bereiken. In privé situaties, maar ook op het werk bijvoorbeeld. Herken je deze voorbeelden?

– Je doet je best om het iedereen naar het zinnetje te maken (wat op zich een prima uitgangspunt is).

– Je laat je snel beïnvloeden door de mening van een ander.- Je laat over je heen lopen.

– Iemand haalt je naar beneden in gezelschap en je voelt je daar somber door.

Klinkt best negatief hè? Helaas overkomt veel mensen dit wel namelijk. Gelukkig kun je hier iets tegen doen, om het tegengestelde te bereiken. Wat kun je doen om zelfverzekerder te worden en wat gaat je brengen? Als eerste stap zal je je eigen standaarden moeten bepalen. Behandel jij anderen ook op de manier waarop jij verwacht hoe zij jou behandelen? Dat is het eerste waar je aan kunt denken. En als je dat consequent doet, zal je snel resultaat zien. Sla hierin alleen niet door…Wees niet té lief. Dan loopt men te snel over je heen.

Leer “NEE” zeggen…Als jij jezelf leert om meer je grenzen aan te geven, dan zullen anderen uiteindelijk meer respect tonen dan dat je altijd maar (met tegenzin) ja zegt. Begin hier eens klein mee. Als je twijfelt.. zeg eens nee. Én nee…je hoeft echt niet altijd een reden te vermelden. Nee is meestal voldoende. Ook deze kun je op jezelf betrekken. Hoeveel nee-tjes heb jij onlangs gekregen waar je nog steeds met vraagtekens loopt. Waarom niet?!?

Durf ook eens je eigen mening eens te uiten, ook al staat deze haaks op die van een ander. Wat heb je te verliezen? In het slechtste geval kun je altijd nog zeggen dat je het wél eens bent met die nieuwe inzichten.

Samenvattend:

– Als je te aardig bent, lopen de mensen over je heen.

– Als je te onaardig bent, lopen de mensen bij je weg.

– Door meer assertief en zelfverzekerd te zijn kom je als het goed is uit in het midden van de twee uitersten en zullen de mensen graag bij je in de buurt willen blijven.

Alles valt te trainen? Assertiviteit is ook een gevoelsdingetje, maar ook dit kun je allemaal trainen. Nee leren zeggen, je houding, je manier van spreken en ga zo maar door.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze BLOG

Scroll naar boven