Is afval scheiden van alle tijden?
Afval scheiden is van alle tijden, of in ieder geval al zolang ik me kan herinneren.
Waar Martin vond dat zijn schoonvader het jaren geleden wat overdreef qua afval scheiden (zie zijn social media post hieronder), ben ik opgegroeid in een gezin waar groenafval, glas, papier en batterijen altijd al apart ingezameld werden. Voor mij was het dus logisch dat ik hiermee verder ging toen ik op mezelf (lees: samen) ging wonen.
Pas toen kwam ik erachter dat dat niet voor iedereen zo vanzelfsprekend was; mijn vriend was dat helemaal niet gewend. Hij werd in het begin dan ook wel eens gek van mij, als ik zeurde dat hij iets in de verkeerde afvalbak gegooid had. Vooral omdat ik het wat hem betreft een beetje overdreef… (Hoezo moeten boodschappenlijstjes ook bij het oud papier? Hoezo haal je zelfs het karton van een yoghurtbeker af?)
Kun je het ook overdrijven?
Tja, dat had ik van huis uit meegekregen, voor mij was het normaal dat je de planeet een beetje schoon probeerde houden. Nooit afval op straat gooien, geen nieuw boterhamzakje pakken als je ook een lege broodzak kon hergebruiken, dat soort dingen.
Toch ging ik, eenmaal het huis uit, ook wel voor gemak. Mijn ouders gebruikten altijd een vaste boodschappentas, met losse linnen tasjes erin. Zo hoefde je nooit een plastic tasje te kopen als je per ongeluk meer boodschappen deed dan gepland. Toen vond ik dat hopeloos ouderwets en kocht ik gewoon een plastic tas in de supermarkt. Weliswaar met het idee om die opnieuw te gebruiken, maar in praktijk vergaten we dat natuurlijk, waardoor we in no-time een berg plastic tassen in huis hadden. Die alleen maar groter en groter werd. Tòt het moment dat ook plastic afval apart werd ingezameld. Toen merkte ik hoeveel plastic we elke week weggooiden, want dat deed ik in die plastic tassen en al snel was de hele voorraad op…
Tasje, anyone?
In diezelfde tijd kreeg je regelmatig ergens een shopper of linnen tasje cadeau: lekker milieubewust, want herbruikbaar. Maar hoeveel van die tassen wil je hebben? Ik heb ze inmiddels in alle soorten en maten, want weggooien deed ik niet en iets weigeren wat je gratis krijgt… dat heb ik dan weer niet van huis uit mee gekregen 😉
Maar puntje bij paaltje gebruik ik vaak dezelfde tas(sen) en aangezien ze jaren meegaan staat de rest ongebruikt in de kast. Dus eh… als er iemand nog een handige shopper zoekt…? Kom maar uitzoeken!
Tegenwoordig gebruik ik vooral van die opvouwbare boodschappentassen, waarvan er standaard twee in mijn tas zitten. Misschien waren mijn ouders zo ouderwets nog niet, maar waren ze juist vooruitstrevend in hun zuinigheid en hergebruik.
Plastic, plastic, plastic
De laatste decennia is de hoeveelheid plastic afval zó uit de hand gelopen, dat iedereen er nu wel van overtuigd is dat het anders moet. Dit plaatje gebruikte mijn dochter laatst in haar werkstuk over zeeën en oceanen (en dus ook over de plastic-soep)
De groei van de plasticproductie in 100 jaar tijd
Het enige lichtpuntje bij dit sombere grafiekje: het hoogste punt zal nu wel zo’n beetje bereikt zijn. Inmiddels is het wereldwijd wel doorgedrongen dat de plasticproductie drastisch omlaag moet. In veel landen zijn de gratis plastic tasjes in de ban gegaan en steeds meer producenten gaan over op duurzamere verpakkingen. Ironisch genoeg zijn sommige ‘innovaties’ gewoon een stap terug in de tijd, zoals de melkpakken waar binnenkort het plastic dopje van verdwijnt. (Hoewel, het zou wel een innovatie zijn als je het pak straks aan twéé kanten kan openvouwen!)
Maar goed, terwijl we wachten op fabrikanten die duurzamer gaan produceren, kunnen we zelf natuurlijk ook ons steentje bijdragen. Want een betere wereld begint nog altijd bij jezelf. Maar hoeveel impact heb je nou helemaal, als je kijkt hoeveel afval we wereldwijd creëren? Je zou er spontaan van in een klimaatdepressie schieten…
Hoe hard je ook je best doet, op andere plaatsen blijft het afval zich opstapelen. Daar word je toch moedeloos van? Toch is het zo dat alle beetjes helpen. Hoe meer mensen hiervan overtuigd zijn, hoe meer verschil ze kunnen maken.
Wat kunnen we zelf doen?
De eerste stap is dat je je bewust bent van de hoeveelheid afval die je zelf creëert. Afval scheiden is één ding, maar als je echt een steentje wil bijdragen zul je de hoeveelheid afval moeten inkrimpen. Maar hoe doe je dat?
Dagelijkse boodschappen
– Neem altijd je eigen boodschappentas of -krat mee, zodat je geen plastic tasjes hoeft te kopen.
– Neem je eigen groente- en fruitnetjes mee. Je kan er maar beter aan wennen, want supermarkten gaan binnenkort ook geld rekenen voor de plastic zakjes die je nu nog gratis kan pakken. Dat is weliswaar maar centenwerk, maar ook hier gaat het om bewustwording.
– Bedenk of iets überhaupt wel in een zakje moet. Bananen, courgettes, prei e.d. kunnen ook prima los in je kar of mandje.
– Koop groenten het liefst onverpakt en dus ongesneden. Het is iets meer werk, maar zo lang duurt het nou ook weer niet om je champignons, sperziebonen, snijbonen of uien zelf te snijden. Bovendien is het meestal goedkoper en kun je de hoeveelheid beter afstemmen, wat weer zorgt voor minder voedselverspilling.
– Overweeg of er een plasticvrij alternatief is voor de boodschappen op je lijstje, of in elk geval een alternatief met minder plastic (bijvoorbeeld pasta of rijst in een kartonnen pak, saus in een glazen pot of fles, een grootverpakking).
Verzorgingsproducten
Deze is lastiger, omdat je vaak gewend bent aan je favoriete producten en je die niet zomaar wil vervangen. Maar bedenk eens hoeveel flessen handzeep, douchegel en shampoo je jaarlijks weggooit. Een gemiddeld badkamerkastje staat vol met verzorgingsproducten en dus met evenzoveel verpakkingen. Zelf heb ik de afgelopen jaren deze veranderingen doorgevoerd:
– Wattenschijfjes: vervangen door wasbare ‘pads’.
– Wattenstaafjes: ik koop alleen nog papieren wattenstaafjes.
– Douchegel: vervangen door een bodybar. De rest van het gezin is hier geen fan van, dus voor hen koop ik Sanex 0%, wat in plastic navulzakken te koop is.
– Handzeep: vervangen door een stuk zeep. Althans, in de badkamer. In de keuken vond ik dit ook een stap te ver, omdat je daar veel vaker je handen wast en er ook gasten hun handen wassen. Een zeeppompje vind ik daar hygiënischer. Maar daarvoor koop
ik alleen nog grote navulflessen of -zakken, zodat ik niet elke keer een klein flesje met pompje en al weggooi.
– Shampoo: ik heb shampoobars geprobeerd, maar kon daar niet aan wennen, dus toch terug naar de flessen shampoo. Maar wel het liefst met natuurlijke ingrediënten en zo min mogelijk plastic in de verpakking.
– Tandenborstel: ik ben van een elektrische tandenborstel terug gegaan naar een handtandenborstel – van bamboe.
– Deodorant: Kocht ik (vanwege het gat in de ozonlaag) al nooit in spuitbussen maar in rollers. Inmiddels ben ik helemaal fan van de troepvrije deo van Loveli en die bestaat alleen maar in stick. Weliswaar nog wel in plastic, maar dit sympathieke bedrijf produceert zo natuurlijk mogelijk en bovendien is het een Nederlands bedrijf, wat de ecologische voetafdruk ook weer verkleint.
– Toiletblokjes: dit valt misschien niet direct onder verzorgingsproducten, maar ik vind het wel een uitvinding en daarom een vermelding waard: Toilet Tapes | Hét duurzame toiletblokje. Deze bevatten 90% minder plastic dan normale toiletblokjes, bevatten
biologisch afbreekbare zepen en zijn verkrijgbaar in fijne geuren.
Wanneer doe je het goed?
Hoewel ik echt mijn best doe om plastic te vermijden, ben ik er nog lang niet. Ik bevind me in een soort klimaat-spagaat: ik wil wel afvalvrij leven, maar ik vind het ook wel heel veel ‘gedoe’. Ik laat me inspireren door Instagram-accounts zoals @levenzonderafval en @duurzamekeuzes, maar heel eerlijk: ik ben nog teveel gehecht aan bepaalde producten en aan bepaalde gemakken om alles om te gooien. Echt afvalvrij leven is voor mij echt nog een brug te ver. Maar alle beetjes helpen, toch?
En kennis delen helpt altijd, dus als iemand nog een goede anti-plastic tip heeft? Deel hem hieronder; zo helpen we elkaar weer een stapje verder!
Afval-linkjes:
Afvalscheidingswijzer | Milieu Centraal | Afvalscheidingswijzer
Recycling van plastics | Natuur & Milieu (natuurenmilieu.nl)
SOCIAL MEDIA POST by Martin (voornemens.nl):
Afval scheiden
Dit voornemen is voor jong en oud. Helaas is niet iedereen is zich ervan bewust dat onze aarde al jaren zichzelf in stand houdt en dat wij als mens de cyclus van de aarde enigszins verstoren met onze aanwezigheid en het opsnoepen van “grondstoffen”. De jongeren van nu zullen uiteindelijk ook oud worden en deze cyclus komt elke generatie weer terug.
Vroegah Wat een onzin…Toen ik 25 jaar geleden van mijn schoonvader te horen kreeg dat hij alles apart inleverde (van papier tot aluminium?) dacht ik bij mijzelf “wat een onzin” moeilijk, omslachtig en zeker niet nodig. Why..!?!?Dat kleine beetje maakt toch geen verschil, anderen doen het ook niet.Het komt toch op de grote hoop terecht…
NU Hmmmmm…Hij was toch wel vooruitstrevend
Waar we ons gelukkig ook steeds meer van bewust worden is dat iedereen zijn/haar steentje kan bijdragen door zuiniger met onze grondstoffen en energie om te gaan en dat we steeds meer naar een circulaire economie gaan. Wat betekent dat alle producten/stoffen hergebruikt kunnen worden. Afval scheiden valt ook hieronder.
Een aantal voordelen van afval scheiden: Je wordt je bewust van de materialen/stoffen die worden gebruikt en maakt misschien wel andere keuzes met het aanschaffen hiervan.
- Afval kan hergebruikt worden
- Afval gescheiden inzamelen is goedkoper
- Afval scheiden is minder verspilling
- Recycling zorgt voor minder broeikasgassen dan afval verbranden.
Hieronder zie je de meest gangbare voorbeelden van de soorten “afval” die je kunt scheiden:
GFT (groente, fruit en tuinafval)
Papier/Karton
Glas
Textiel
Plastic
Blik/Staal
Maar denk ook aan de chemische producten zoals (oude)verf, (spaar)lampen of batterijen/accu’s. Spaar het op en deponeer het op de juiste plek waar het verder de kringloop in kan gaan.
Het is wederom een inkoppertje, maar de kracht zit hem in de herhaling. Dus dit voornemen kun je elke dag recyclen
2 gedachten over “Afval scheiden is voor alle (leef)tijden”
Een heel verhaal maar helemaal waar. Je bent dus wel ff bezig om het in je op te nemen. Opnieuw hulde aan jullie beiden.
Ik kijk al weer uit naar het volgende onderwerp. Groeten en dikke pluim Ronald
Pingback: Vlees eten | Lees hier wat de voordelen zijn als je minder vlees gaat eten.