Toch vind ik het zelf een lastig product. Het moet lijken op vlees, maar toch smaakt het niet ècht als vlees. In mijn beleving is een bietenburger echt niet zo lekker als een hamburger. (Had ik al gezegd dat ik niet dol op groenten ben? Laten rode bieten nu redelijk hoog op mijn gruwellijstje staan…)
Zo heb ik een keer puntpaprika’s met vegetarisch gehakt op tafel gezet, zonder erbij te zeggen dat het vegetarisch gehakt was. Zelf had ik na één hap al door dat dit geen succes was, en ook de rest van mijn gezin liet al snel weten dat dit ‘echt niet te haggelen was’… Dit is al een tijd terug en inmiddels zijn er misschien varianten die prima smaken, maar ik zal het toch niet zo snel meer kopen…
Qua vleeswaren is vegetarische kipfilet met tuinkruiden best een goed alternatief (de geur is niet heel best, maar de smaak is heel oké :D), de vegetarische filet americain van De Vegetarische Slager is ook lekker en van de week probeerde ik de Mediterraanse Vega paté van Kips en die vond ik verrassend lekker. Bovendien is deze zelfs veganistisch, omdat het (in tegenstelling tot veel andere vegetarische vleeswaren) geen melkeiwitten maar plantaardige / soja-eiwitten bevat.
Van proberen kun je leren!
In restaurants kies ik tegenwoordig ook vaker voor een vegetarisch gerecht, bijvoorbeeld als ze paddenstoelenrisotto aanbieden of een poké bowl (lekker met zalm, maar ook prima zonder).
– vegetarische roerbakmie (met gele paprika, snijbonen, roerei en sojasaus)
– broccoli-zalmtaart (geen vlees, maar dus wel vis)
– bloemkoolnasi (bloemkoolrijst met groenten naar keuze, met vegetarische kipstukjes of met shiitake (paddestoelen), sojasaus en eventueel een gebakken ei)
– Papardelle met ricotta en gepofte snoeptomaten
– Spinazietaart (een simpel recept dat mijn moeder ooit voor mij heeft opgeschreven, met bladerdeeg, spinazie à la creme, maïs en mozzarella)
Deel gerust jouw favoriete vega-recept; hoe meer ideeën, hoe minder vlees!