Geschreven gedachtes, geven ruimte en overzicht

Even wat saaie feitjes op een rij. We hebben per 24 uur gemiddeld zo’n 40.000 tot 60.000 gedachtes…? Als je daar 8 uur slaap af gaat halen, dan houden we dus zo’n 16 uur over. Met een simpel rekensommetje kom je dan op meer dan 3000 gedachtes per uur! Om het heel klein te maken is dat bijna 1 gedachte per seconde…best veel dus.

Van al die gedachtes zijn er belangrijke, maar veel meer onbelangrijke…veelal door alle prikkels die we krijgen. Een melding op je telefoon of smartwatch. Een reclame die voorbijkomt op radio of tv. Gebeurtenissen die je ziet tijdens een wandeling buiten, noem het maar.

Ongeveer 95% van je gedachtes zijn steeds hetzelfde. Het merendeel van je gedachtes herhaal je steeds…en daarvan is het merendeel ook een negatieve gedachte…? Gedachtes hebben is een dagtaak en kosten onbewust veel (denk)energie. Onnodig energieverbruik in huis wil je ook verhelpen, dus die spoor je op en daar doe je iets aan. Onnodig energieverbruik in je hoofd kun je verminderen door meer in het nu te leven of mediteren, maar ook door je gedachtes op te schrijven!

Veel van je repeterende gedachtes zijn reminders waarvan je steeds weer hebt…”Oja…dat moet ik niet vergeten” Die gevangen gedachte is niet het probleem, maar doordat je hem gevangen houdt blijft deze energie vragen. Deze energie kun je ook ergens anders inzetten.

Dus schrijf die gedachtes van je af. Dat helpt en geeft ruimte in die dagelijkse stroom van gedachtes. Je krijgt ruimte voor meer creatieve inzichten en oplossingen. Je kunt uiteraard dit groots aanpakken door dit in een journal of dagboek te gaan doen, maar ook door de “kleine” gedachtes op een Post-it te schrijven. Je zult zien dat dit ook al meer overzicht gaat brengen.

Bonustip ? Voor nog meer rust en ruimte in je hoofd. Pak de acties ook echt op. Heerlijk om daarna de “geschreven gedachte” bij het oud papier te gooien. ✅

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze BLOG

Scroll naar boven