Inbrekersogen

Je thuis is toch de plek waar je het veiligst moet voelen. Dus hoe erg zou het zijn als er iemand zonder toestemming hier binnenkomt, aan je bezittingen zit en meeneemt wat enige waarde heeft? Als iemand zonder toestemming aan je persoonlijke bezittingen heeft gezeten, kan dat je een gevoel van onveiligheid geven. Dus wat men kan zeggen “het zijn maar spullen” klopt wel, maar kan ook zeker emotionele schade toebrengen die je niet moet onderschatten.

Mijn bescheiden mening is dat je ook in dit geval beter kunt voorkomen dan genezen (of repareren).
In ieder huis valt wel wat te halen in de ogen van een inbreker. Zij kijken heel anders tegen de spullen aan en houden zeker geen rekening met het feit dat bv jouw sieraden een grote emotionele waarde hebben.Meer dan 90% van de inbraken is gepleegd door een “gelegenheidsinbreker”. Dus die slaat toe wanneer de kans zich voordoet, ongeacht het tijdstip (dag of nacht) of type huis (villa of schuur).

Daarom is dit een mooi voornemen om eens te kijken hoe makkelijk jij het hebt gemaakt voor de potentiële inbreker.Je kent de filmpjes vast wel die in de (sociale) media worden gedeeld…de schimmige figuren die snel kunnen scannen of het makkelijk is om wat te halen.
Dus zorg ervoor dat jouw huis er “moeilijker” uitziet dan de buren (sorry buurtjes… ?). En kans dat dit leed jouw bespaard is dan een stuk groter.

Wat kun je er allemaal aan doen?
Naast de bekende inkoppertjes die ik toch wil benoemen…

?ramen dicht (en op slot indien mogelijk)
?voordeur/achterdeur (maar ook de poort- en schuurdeur) op slot i.v.m. “flipperen”.
?lampje aan binnen (werkt het beste als het donker is ?, of gebruik een tijdschakelaar/smartlamp). Voor buiten heb je bv ook mooie lampen met beweging sensor.
?laat wat rommel op tafel, koffiekopje etc. (alsof er net iemand heeft gezeten). Maaaaaaar vanzelfsprekend geen dure gadgets zoals iPads of sieraden.
?geen “klim” spullen in je tuin, zoals een ladder o.i.d..

Heb ik daarnaast nog een aanvullende tip die wat minder bekend is om het de inbrekers moeilijk te maken en dat is de “kerntrekbeveiliging”. Een veel gebruikte manier om binnen te komen is dat men met grof geweld binnen 30 seconden de hele cilinder van het slot eruit trekt. Met het 3-sterren keurmerk deurbeslag kun je deze al voorkomen.

Kijk eens met de ? van een inbreker. En je zal beseffen dat deze huizen sneller worden overgeslagen.


Uiteraard kunnen camera’s ? of een waakhond ? ook een preventieve werking hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze BLOG

Scroll naar boven