Waarom glimlachen je blij maakt
Het voornemen om meer te glimlachen sprak mij direct aan, temeer omdat mijn eigen gezicht niet standaard op standje vrolijk staat… Maar waarom meer glimlachen? En hoe maakt dit je precies blij? Moet je niet eerst blij zijn om te kunnen glimlachen?
Vroeger, toen ik nog wel eens op een feestje kwam (dat is best lang geleden, maar het lijkt na dit saaie jaar helemaal wel een eeuwigheid) kreeg ik regelmatig de vraag: ‘Wat kijk je boos, heb je het niet naar je zin?’ Wie deze openingszin herkent, kan vast beamen dat daar zelden een gezellig gesprekje op volgde…
Máár, eerlijk is eerlijk: daar had ik zelf natuurlijk ook een aandeel in. Mijn antwoord ‘Zo zit mijn gezicht het lekkerst’ kon soms wel een glimlach bij de ander teweegbrengen, maar een makkelijke start van een gesprek was het meestal niet. Het is dan ook algemeen bekend dat mensen met een ‘open blik’ of een glimlach op hun gezicht sneller als sympathiek worden gezien en hierdoor makkelijker contact maken met anderen.
Oefening baart kunst
Mijn gezicht mag dan lekker zitten, die open blik kan nog wel wat oefening gebruiken. Dus ik ga dit voornemen omarmen! Al tijdens het typen van deze tekst ben ik aan het oefenen met glimlachen. Daardoor moet ik steeds om mezelf lachen, want het moet er heel idioot uitzien om mij zo grijnzend achter mijn laptop te zien zitten. Wat wel direct bewijst dat het werkt: glimlachen maakt dat je je beter en blijer voelt!
Hoe kan het dat je van lachen blij wordt?
Lachen is vaak het resultaat van een goed gevoel, maar het werkt dus ook andersom. Door te glimlachen, of het nu nep is of echt, kun je een goed gevoel creëren! Vertel maar eens een leuke mop!
Normaal gesproken wordt je lach geactiveerd door je hersenen doordat je je blij of gelukkig voelt. Je hersenen maken dan onder andere endorfine en dopamine aan en je gaat min of meer automatisch lachen. Je hersenen leggen de link vast tussen het goede gevoel en lachen.
Wanneer je je niet zo goed voelt, kun je deze link gebruiken voor een spiegeleffect. Zet een glimlach op en dan zorgt een omgekeerde hersenverbinding ervoor dat je hersenen dit herkennen: een glimlach hoort bij blije gevoelens en dus gaan ze snel blije stofjes produceren, waardoor je jezelf automatisch beter gaat voelen!
Wie gunt zichzelf nu geen geluksgevoel?
Nu je je hiervan bewust bent, is het goed om dit vaker in praktijk te brengen, want wie gunt zichzelf nu geen geluksgevoel? Wanneer je merkt dat je mondhoeken een beetje hangen, forceer dan een glimlach en voel direct het verschil! Uiteraard is het geen wondermiddel dat al je zorgen en problemen kan oplossen, was dat maar waar. Maar regelmatig even die mondhoeken omhoog doen kan ècht helpen om positiever en optimistischer in het leven te staan. Train jezelf beetje bij beetje naar de optimale glimlach: het werkt het beste als niet alleen je mondhoeken omhoog gaan, maar ook je oogspieren (lachrimpels) meedoen.
En als je merkt dat dit werkt, dat je echt beter in je vel zit, dan wil je dit natuurlijk ook delen met anderen. En dat kan heel makkelijk: geef gewoon je glimlach door! Zien lachen doet namelijk lachen. Net als gapen werkt ook lachen aanstekelijk. In je directe omgeving zul je zien dat dit echt effect heeft op de stemming.
Schenk je glimlach aan een vreemde
Het is ook leuk om je glimlach aan een vreemde te schenken! Hoe fijn is het, als je een ander blij kan maken met zoiets simpels? Probeer het maar eens, om op straat of bij de supermarkt oogcontact te maken met een voorbijganger en vriendelijk te glimlachen. (Begin bij nader inzien maar op straat, want in de supermarkt zal het met de huidige mondkapjesplicht weinig effect opleveren!)
Sommige mensen zullen je een beetje argwanend aankijken, of zelfs hun wenkbrauwen optrekken, simpelweg omdat veel mensen (helaas) niet meer gewend zijn aan spontane vriendelijkheid. Maar je zult zien dat veruit de meeste mensen vriendelijk terug zullen knikken met, jawel, een glimlach! En zo maak je met een simpel gebaar de wereld weer wat mooier.
Lachtherapie
Als je je glimlach wilt verbreden tot een bulderende lach en echt een gevoel van euforie wil oproepen, dan kun je een stapje verder gaan en op zoek gaan naar een lachworkshop of lachtherapie.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar zelf altijd heel sceptisch tegenover stond. Geforceerd lachen met zijn allen, zó niks voor mij en vooral zó NIET grappig! Tot ik een keer op een bijeenkomst was waar toevallig ook een lachcoach een presentatie kwam geven. En ja hoor, iedereen moest natuurlijk mee doen… En hoewel ik daar met frisse tegenzin aan begon, bleek dat hardop lach-geluiden maken, of dat nu gemeend was of juist niet, uiteindelijk een echte lach opleverde. Ja, ook bij mij dus, net als bij andere sceptici in de zaal. En daarna voelde ik mij wel degelijk lichter en blijer! Dus laat vooral je vooroordelen waaien en lach!
3 gedachten over “Glimlach meer!”
Pingback: Ga meer de natuur in! - voornemens.nl
Pingback: Doe eens een goede daad | Lees hier wat dit met je gaat doen!
Pingback: Leuke mop | Lees hier wat dit voornemen met je gaat doen!