Thee drinken vroeger en nu
De tijd dat mijn moeder me na schooltijd opwachtte met een kopje thee ligt ver achter me. Toendertijd (eind jaren ’80) betekende theetijd voor mij: om vier uur een kopje zwarte thee, met een schepje suiker en een wolkje melk. En een biscuitje erbij.
Hoe anders is dat nu! Melk en suiker doe ik al héél lang niet meer in mijn thee, bovendien drink ik tegenwoordig liever groene thee dan zwarte (en dat koekje probeer ik meestal ook weg te laten…).
Twintig jaar terug was ik vaak de enige in een gezelschap die geen koffie dronk. Ik heb het wel een tijd geprobeerd, omdat ik dacht vond dat je als volwassene nou eenmaal koffie hoorde te drinken, maar echt, ik vond het zó vies dat ik het toch maar opgaf. Tegenwoordig zijn er veel meer mensen die geen koffie drinken. Sterker nog; op mijn werk hebben we geen koffietijd maar theetijd, want de meeste collega’s drinken liever thee dan koffie.
Theetijd of tijd voor thee?
Theetijd is echt niet alleen ‘s middags. Ik drink zelf op ieder moment van de dag thee: ‘s ochtends bij (of soms in plaats van) het ontbijt, ‘s middags én ‘s avonds. Ik ben een echte theeleut en hoewel groene thee (met citroen) nog steeds mijn favoriet is, wissel ik ook veel af. Er is tegenwoordig zó veel keuze in zwarte, groene, witte en kruidenthee dat er echt voor ieder wat wils is en ook binnen je eigen smaaksegment is er nog heel veel te variëren.
Bijkomend voordeel is dat thee ook nog eens heel gezond is! Het drinken van zwarte en groene thee verkleint de kans op een beroerte, het verlaagt de bloeddruk en het bevat geen calorieën – als je het tenminste zonder suiker of honing drinkt. En als je erop let dat je geen merk kiest dat suiker of ‘aroma’s’ toevoegt aan zijn thee, zoals bijvoorbeeld de piramidezakjes van Lipton. Op die manier krijg je toch nog suiker of zoetstoffen binnen, terwijl je denkt dat je gezond bezig bent… Mijn eigen voorkeur gaat daarom uit naar ‘eerlijke’ merken zoals Clipper, Pukka of Yogi tea. En als je nog puurder wilt drinken kun je natuurlijk ook kiezen voor losse thee. Wat ook nog eens duurzamer is, want: minder verpakkingen èn minder afval. Wanneer je een thee-ei, theezeef o.i.d. gebruikt kan de thee na gebruik bij het GFT. Zelf kies ik voor een tussenweg met composteerbare theefilters (t-sac) die weliswaar weer ietsje minder duurzaam zijn, maar wel makkelijker in gebruik.
Wat is thee en welke soorten zijn er?
Alle thee is afkomstig van blaadjes van de theeplant (Carmellia Sinensis). De verwerking van deze blaadjes bepaalt of je groene of zwarte thee krijgt.
Zwarte thee bestaat uit gefermenteerde of geoxideerde theeblaadjes; door blootstelling aan zuurstof kleuren de blaadjes bruin, wat zorg voor de sterke, rijke smaak. Daarna wordt deze thee verhit om al het vocht uit de blaadjes te laten verdampen. Bij groene thee gebeurt dit direct, voordat de blaadjes de kans krijgen om te oxideren. De smaak van groene thee is daarom zachter. Logischerwijs bevat groene thee meer antioxidanten dan zwarte thee.
Witte thee wordt gemaakt van de jongste theeblaadjes aan het begin van het groeiseizoen. Dit zorgt voor een hele subtiele, milde smaak. Deze thee bevat de meeste antioxidanten.
Kruidenthee mag officieel geen thee heten, omdat het geen theeblaadjes bevat, maar voor het gemak scharen we het onder dezelfde naam. Rooibos valt hier ook onder, omdat dit afkomstig is van een andere plant dan de theeplant. Kruiden die zich goed lenen voor een lekkere en gezonde ‘thee’ zijn gember (goed voor de weerstand en je spijsvertering), kamille (ontspannend/rustgevend), munt (ontstekingsremmend en antibacterieel), citroen & tijm (goede combi bij verkoudheid!).
Vergeet niet te variëren
Zo is er dus voor ieder moment en voor elke persoon een favoriete thee te bedenken. Toch is het niet verstandig om eindeloos dezelfde kruidenthee te drinken. Zoethout werkt bijvoorbeeld bloeddrukverhogend. Dat is niet erg als je af en toe een kopje zoethoutthee drinkt, maar wel als je het dagelijks doet. Zo geldt voor venkel en anijs (ook in sterrenmix) dat het schadelijk kan zijn voor baby’s en ongeboren kinderen, dus houd hier rekening mee wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Het voordeel van kruidenthee is dat het, in tegenstelling tot groene en zwarte thee, geen theïne bevat. Theïne is hetzelfde als cafeïne, hoewel het in thee een andere werking heeft op het lichaam dan in koffie. In koffie wordt het namelijk sneller opgenomen in je bloed, waardoor je het effect van het cafeïneshot duidelijker kan merken. Bij het drinken van thee treedt de werking langzamer in, maar zorgt het er wel voor dat je je beter en langer kunt concentreren. Ook zit er in thee gewoonweg minder cafeïne dan in koffie. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van het soort thee en de sterkte van je thee. Als je houdt van een slappe bak thee (zoals ikzelf) moet je dus wel héél veel thee drinken om een nadelig effect van de cafeïne/theïne te merken. Heb ik even mazzel! 😉