Lees meer boeken

Meer lezen. Voor de één is dat een makkie, voor de ander een hele opgave. Lezers zijn er in alle soorten en maten. Als iemand dat weet dan ben ik het, aangezien ik al mijn halve leven in een boekwinkel werk. Ik zie ze dus allemaal voorbij komen: jong/oud, man/vrouw, dik/dun en alles daar tussenin. Van lezers die elke week een nieuw boek kopen, tot mensen die alleen lezen wanneer ze op vakantie zijn. Ook niet-lezers zie ik in de winkel, wanneer ze een cadeau zoeken voor iemand anders. Of ik dan een goede tip heb voor iemand die veel leest? In zo’n vraag herken je de niet-lezer, want vaak weten ze niet wát diegene dan graag leest. ‘Ja, boeken…’

Wat leest diegene graag? ‘Eh…ja, boeken…!’

En boeken komen natuurlijk óók in alle soorten en maten. Zo leest de één het liefst fictie: van romantische verhalen tot diepgaande literatuur, van thrillers tot fantasy. Anderen lezen liever waargebeurde verhalen, of boeken over een bepaald onderwerp binnen geschiedenis, economie, sport of psychologie. Zoveel mensen, zoveel wensen: er is echt voor ieder wat wils. Natuurlijk zijn er ook mensen die echt niet van lezen houden, of die zichzelf er gewoon geen tijd voor gunnen. Toch lezen ook zij ongemerkt meer dan ze denken. Misschien lezen ze geen boeken, maar wel artikelen (in een krant, tijdschrift of online). En ook voor hen geldt: als je het juiste boek te pakken hebt, is lezen wel leuk of interessant.

Waarom lezen?

Je kunt lezen ter ontspanning, om even weg te dwalen in een compleet andere wereld (of die nu realistisch is of niet). En je kunt lezen ter informatie, om meer te weten te komen over een bepaald onderwerp.

In beide gevallen is lezen goed voor je. Je onthaast, je zet al je andere gedachten even stil en intussen verbreed je je horizon. Lezen is goed voor je concentratie, zeker in een tijd waarin tv, internet en social media al zoveel vrije tijd opslokken. Het is moeilijk is om je focus vast te houden, maar met lezen train je deze vaardigheid. Ook vergroot je je woordenschat en je algemene kennis en je houdt je hersenen actief terwijl je je lichaam juist tot rust brengt. Dus: lees meer boeken!

Lezen kun je leren

Het is een misverstand dat lezen iets is waar je van houdt of niet. Lezen kun je leren. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Mijn broer en ik werden vroeger veel voorgelezen en je zou zeggen dat we de liefde voor lezen dus met de paplepel ingegoten kregen. Maar terwijl ik vanaf groep 3 zo’n beetje verslaafd raakte aan lezen, gaf mijn broer er echt niks om. Hij vond de Donald Duck en Waar is Wally (een zoekboek, dus bijna tekstloos) al mans zat. Toch is hij later aan het lezen geraakt. Door interesse in sport, geschiedenis en waargebeurde misdaadverhalen heeft hij inmiddels ook een goedgevulde boekenkast.

Kun je het ook verleren?

Mijn eigen liefde voor lezen werd op de proef gesteld op de middelbare school, toen ik moest gaan lezen voor mijn lijst. Daar leerde ik dat het niet fijn is als je bepaalde boeken mòet lezen. En, heel belangrijk, ik leerde dat de dikte van een boek niet bepaalt hoe snel je het uit hebt. Zo deed ik héél lang over ‘Het bittere kruid’ van Marga Minco, terwijl dat echt een dun boekje is (96 pagina’s). Daarentegen vloog ik door de 448 pagina’s van ‘Au pair’ heen, puur omdat dat verhaal me veel meer boeide en de schrijfstijl van Willem Frederik Hermans me duidelijk beter lag. Sindsdien leg ik boeken waar ik niet lekker in kan komen gewoon aan de kant; dat boek is blijkbaar niet voor mij geschreven, maar voor iemand anders. De tijd die het kost om zo’n boek door te worstelen, kan ik ook gebruiken om een ander boek te lezen, een boek dat me wel boeit. En dat is misschien wel de allerbelangrijkste tip om plezier in lezen te krijgen: zoek een boek dat echt bij je past, wat jou aanspreekt of waar jij iets van kan leren. Iemand kan nog zo lyrisch zijn over dat ene boek: als de schrijfstijl of het onderwerp je niet boeit, dan zal jij er geen plezier aan beleven.

Welk boek kies je?

Dat vind ik belangrijk om door te geven aan volwassenen, maar des te meer aan kinderen. Zo zijn er ouders die balen dat hun kind alleen maar boeken leest als ‘Leven van een loser’ of ‘Dagboek van een muts’ (boeken voor tienplussers met veel plaatjes en weinig tekst). Maar het gaat erom dàt een kind leest en dat het plezier heeft in het lezen. Vaak wordt er gehamerd op het leesniveau dat het boek moet hebben en dat het kind op niveau moet blijven. Maar als een kind daardoor het plezier in lezen verliest, bereik je juist het tegenovergestelde: dan wil het helemaal niet meer lezen.

Het maakt eigenlijk niet uit wat je leest, als je er maar plezier aan beleeft!

Dus laat ze lekker dat makkelijke of kinderachtige boek lezen. Geef een kind dat niet van lezen houdt eens een moppenboekje, een boek over dino’s of over sport. Of een kinderencyclopedie met leuke weetjes over dieren, het menselijk lichaam en/of wetenschap. Als ze namelijk lezen over iets dat ze interesseert, zijn ze veel gemotiveerder om te lezen en dan volgt het leesniveau uiteindelijk vanzelf. En met een beetje mazzel gaan ze vanzelf meer boeken lezen, omdat ze beter weten wat ze graag lezen.

Maar wat als ze er nog niet aan toe zijn?

Omgekeerd gebeurt het trouwens ook: dat ouders bang zijn dat kinderen boeken kiezen die ze lees technisch wel aankunnen, maar waarvan ze het verhaal emotioneel gezien nog niet kunnen bevatten. Dat ze er nog niet aan toe zijn om over bepaalde onderwerpen te lezen. Maar ook hiervoor geldt dat kinderen dat heel goed zelf kunnen bepalen. Zelf was ik dus van jongs af aan een echte boekenwurm en leende ik vrijwel wekelijks boeken bij de bieb. Daardoor had ik rond mijn dertiende wel zo’n beetje alles van de jeugdafdeling gelezen. Ik dwaalde samen met een vriendin door naar de volwassen afdeling, waar we Bouquet-romannetjes ontdekten en boeken in de trant van ‘Het verrotte leven van Floortje Bloem’, over meisjes die aan drugs verslaafd raakten en alle ellende die daar bij kwam kijken. Die boeken mochten we met onze jeugdpas blijkbaar gewoon lenen en lezen, niemand die daar moeilijk over deed. En dat is maar goed ook, want erover lezen betekent natuurlijk niet dat je het ook in de praktijk gaat brengen. Maar je leert er wel van.

En nu lezen!

Dat geldt dus voor jong en oud. Ga op zoek naar een boek dat voor jou interessant is en gun jezelf dat leermoment, dat rustmoment, dat moment voor jezelf. En stel je zelf een doel. Hoeveel boeken wil je lezen dit jaar? Zet niet te hoog in, hou het realistisch en schrijf je bijvoorbeeld in voor een Reading Challenge. Zo kun je makkelijk bijhouden wat je gelezen hebt en blijf je gemotiveerd om je leesdoel te halen. En als je doel aan het eind van het jaar gehaald is, dan weet ik al wat de volgende challenge gaat zijn: lees het volgende jaar nog meer boeken!

Veel leesplezier!

SOCIAL MEDIA POST  by Martin (voornemens.nl):

Vandaag werd ik geïnspireerd door een foto in de krant van The Read Shop Beverwijk. Het ging om een artikel naar aanleiding van de campagne ‘Steun je lokale boekhandel’.

Lees meer boeken…
Vroeger, toen ik nog jong was, had ik niets met lezen. Ik vond het saai, zonde van mijn tijd en had allerlei andere excuses om het niet te doen.
Toch ben ik daar helemaal van teruggekomen: de afgelopen 10 jaar heb ik veel boeken gelezen en dat heeft mij in elk geval heel veel gebracht.
Er zitten ontzettend veel voordelen aan het lezen van boeken. Van het het trainen van je hersenen tot ontspanning van je lichaam. Betere concentratie, denkvermogen, focus, creativiteit.
In mijn beleving is tijd het enige dat je hoeft te investeren om te lezen.
En gun jezelf dat ook eens… je kunt er alleen maar beter van worden.
Op de foto een klein kijkje in mijn boekenkast. Je ziet dat deze plank grotendeels in het teken staat van gezondheid en persoonlijke groei, waar ik veel aan heb gehad.
❓ Vraagje aan jou lieve lezer ❓
Welk boek heeft jou het meest geraakt?
(Laat het weten in de opmerkingen en inspireer anderen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel deze BLOG

Scroll naar boven